Családok védelme helyett valószínűleg a NAV és a végrehajtók tehermentesítése a cél

A kormány újabb veszélyhelyzeti rendeletet adott ki, a híradások szerint a családok védelmében. A rendelet azonban a látszat ellenére nem mentesíti a személyi jövedelemadó visszatérítés összegét a végrehajtás alól.

A parlamenti nyilvánosság megkerülése

A Kormány 2022. január 24-én adta ki a veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítés előlegének követelésfoglalás alóli mentesítéséről szóló 17/2022. (I. 24.) kormányrendeletet. A kormány a rendelet kiadásával megkerülte az Országgyűlést, hiszen a végrehajtási törvény módosítása helyett a Kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva inkább zárt kormányülésen alkotott szabályokat. 

Az új kormányrendelet mindössze egyetlen szakaszból áll. A jogszabály szerint a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítésével kapcsolatos kedvezményre, ekho-kedvezményre, valamint visszatérítés előlegére “követelésfoglalást” nem lehet foganatosítani. 

Úgy tűnhet tehát, mintha a Kormány a családok védelme érdekében mentesítené ezeket a bevételeket a család tartozásaira irányuló végrehajtás alól. A jogszabály azonban valójában nem a családokat mentesíti, hanem a NAV-ot és a végrehajtókat. 

A jogszabály értelmezését segítené a rendelet indokolásának megismerése, azonban a kormány nem töltött fel nyilvános indoklást a rendelethez.

Mit jelent a követelésfoglalás?

A végrehajtási törvény 110. §-a lehetővé teszi, hogy a végrehajtó az adós harmadik személlyel szembeni követelését - azaz olyan összegeket, amelyeket neki csak később fog valaki teljesíteni - lefoglalja, még mielőtt azt megkapta volna. Ebben az esetben a végrehajtási törvény további rendelkezései szerint ezt a harmadik személyt a végrehajtó felhívja arra, hogy a követelés összegét közvetlenül a végrehajtó számlájára teljesítse, azaz az adósnak ne fizesse meg.

Miért nem mentesülnek a családok?

A kormányrendelettől függetlenül változatlanul maradtak a bankszámlákon található összegek lefoglalására (inkasszálására) vonatkozó szabályok a végrehajtási törvényben. Ez azt jelenti, hogy a bank a számlán található egyenleg terhére továbbra is köteles átutalni a végrehajtónak azokat az összegeket, amiket a családon követelnek. 

S bár a végrehajtási törvényben van egy limit, ami mentesül a végrehajtás alól, a törvény nem zárja ki, hogy a családtól a végrehajtó egyszerre tiltsa le a szülő munkabérének akár 50 %-át és közben leemelje a bankszámláján lévő pénzt is. Az, hogy melyiket és mikor alkalmazzák, kizárólag a végrehajtó mérlegelésétől függ. Így jogszerűen fordulhat elő, hogy az adós az öregségi nyugdíjminimumból kénytelen a havi létfenntartását biztosítani. 

Nagyobb mulasztása is van a Kormánynak 

Az öregségi nyugdíjminimum összege nagyon fontos állami, önkormányzati ellátások igénylésekor vagy akár a végrehajtási eljárásban is. A minimum összegének emelése a Kormány hatásköre. A Kormány azonban ezzel a lehetőséggel évek óta nem él. 2008 óta változatlanul 28.500 forint az az összeg, amire számos magyar jogszabály, így a végrehajtási törvényben a végrehajtás alól  mentes összeg meghatározása is támaszkodik. Az emberi élethez és méltósághoz való jogot sértő összeg miatt az Utcajogász 2021 nyarán az Alkotmánybírósághoz fordult. 

Miért kedvező az új szabály a NAV-nak és a végrehajtóknak?

A családoknak járó visszatérítés összege követelésnek számít a NAV-val szemben. A követelések lefoglalására vonatkozó szabályok szerint ​​a végrehajtó akár azt a követelést is lefoglalhatná, amely a személyi jövedelemadó visszatérítésére vonatkozó szabályozás alapján a gyermekes családokat megilleti. Ilyen esetben a végrehajtónak rövid határidőn belül fel kell hívnia a NAV-ot arra, hogy az adóvisszatérítést ne a család részére folyósítsa, hanem azt a végrehajtó számlájára fizesse meg. Az új kormányrendelettel ezért csak ezt az ügyintézést spórolta meg a Kormány az adóhatóságnak és a végrehajtóknak, a bankszámlára megérkező visszatérítés összege továbbra is végrehajtás alá vonható

Mit javasol az Utcajogász a családoknak?

Érdemes a visszatérítést postai úton kérni. Önálló bevallásban és a “21 SZJA” jelű nyomtatványon lehet a visszatérítést igényelni annak, aki december 31-ig a VISSZADÓ-t nem töltötte ki és nem esik bele az automatikus kiutalási körbe. Ha a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján, bevallási kötelezettség nélkül teljesíti a visszatérítést, akkor az a családi pótlékkal azonos módon érkezik, a hatóságok által ismert bankszámlára vagy postai címre. Ebben az esetben lehetőség van a Magyar Államkincstárnál a folyósítás módjának megváltoztatását kezdeményezni, az azonban kétséges, hogy a változást a NAV még kezelni tudja a február 15-éig várható kiutalás előtt.

Az Utcajogász Egyesület 2021-ben elindította a Végrehajtási Projektjét, hogy feltérképezze a végrehajtási jog visszásságait. A projekt elindítását az is indokolta, hogy az Utcajogász tapasztalatai szerint a végrehajtásban érintett szereplőknek (azaz az adósoknak és a végrehajtást kérőknek) rendkívül alacsony a bizalma a végrehajtási eljárások tisztességében. Egy világos szabályok alapján, átláthatóan működő és tisztességes végrehajtási szervezetrendszer viszont elemi fontosságú lenne a jogállami működéshez.

Previous
Previous

Online képzés-sorozatot indítunk szakszervezeti tagoknak

Next
Next

Niedermüller Péter polgármester és az Utcajogász Egyesület eredményes egyeztetése