Online képzés-sorozatot indítunk szakszervezeti tagoknak

A következő félévben, 2022. februárja és júliusa között a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával közösen online képzés-sorozatot indítunk szakszervezeti tagoknak mindennapi jogi témákban. Az első képzésre, amelyet lakásbérlés témakörében tartunk, már be is teltek a helyek!

Forrás: Pixabay

Küldetésünk

Aktív állampolgárként tisztában kell lennünk jogainkkal, a jog adta lehetőségekkel és határokkal, valamint azzal, hogy hogyan tudunk kiállni magunkért és közösségünkért. Egyesületünk nem pusztán jogi szolgáltatást akar nyújtani a hozzá fordulóknak. Már a kezdetektől fogva kiemelt célunk, hogy ügyfeleink megerősödjenek jog- és érdekérvényesítő képességeikben is, és egyszerűbb jogi megítélésű ügyeikben saját maguk tudjanak eljárni. Ennek a célnak az elérésére többféle módon törekszünk. Egyrészt igyekszünk ügyfélfogadásaink alkalmával ebben a szemléletben dolgozni, másrészt közérthető jogi kisokosokat írunk és képzéseket tartunk mindennapi jogi ismeretekről. 

Ügyfélfogadásaink alkalmával mi elsősorban jogi tanácsot adunk, elmagyarázzuk, hogy a konkrét ügyben pontosan hová és mivel lehet fordulni. Az ügy elintézése (amennyiben képviselet nem szükséges) az ügyfél kezében marad, rajta áll vagy bukik, hogy mit kezd azzal az információval, amit rendelkezésére bocsátottunk. Azt szeretnénk elérni, hogy ügyfeleink az általunk nyújtott tanácsokkal felvértezve aktívan részt vegyenek saját ügyeik intézésében, felvállalják az ezzel járó felelősséget. Tapasztalataink szerint a legnagyobb sikerélmény - és egyfajta lendületet, magabiztosságot ad a jövőre nézve is - az ügyfél számára, ha tevékeny közreműködésének eredményeként jut el élethelyezetének megoldásához. 

Képzéseink kifejezetten a társadalom olyan csoportjait szólítják meg, akiknek a jog- és érdekérvényesítő képessége - főként szociális körülményeikből következően - alacsonyabb az átlagnál vagy ők maguk foglalkoznak fokozottabb érdekérvényesítést igénylő közösséggel. Tartottunk például gyermekotthonban élő fiataloknak az önálló életben való ügyvitelre felkészítő jogi témájú képzéseket, illetve tavaly májusban a Menedékházban dolgozó szociális munkásokkal ültünk össze egy tréning alkalmával, hogy segítsünk nekik abban, minél hatékonyabban tudjanak eljárni hajléktalan ügyfeleik ügyeiben.

Miért hiánypótló az oktatási tevékenységünk?

Az iskolában nem tanítanak jogot, akik “most jöttek ki az iskolapadból” - tapasztalataink szerint - általában sajnos nincsenek tisztában azokkal az alapvető jogi ismeretekkel, amelyek a mindennapi életben elengedhetetlenül fontosak. A jogot száraz, unalmas, bonyolult, nehezen érthető szabályrendszernek gondolja a legtöbb ember, holott a jog ezzel szemben olyan előírások összessége, ami nem megnehezíteni, hanem megkönnyíteni hivatott az életünket. Nincs más olyan szervezet a civil szférában sem, amely mindennapi jogi ismereteket tanítana.

Mi várható a következő félévben?

Tavaly érkezett a megkeresés hozzánk a Szakszervezetek Együttműködési Fórumától (SZEF), amelynek eredményeként a következő félévben, 2022. februárja és júliusa között közösen indítunk online képzéssorozatot szakszervezeti tagoknak mindennapi jogi témákban. 2021. szeptembere és decembere között csináltunk egy felmérést arról, hogy milyen témagkörök érdeklik a szakszervezeti tagokat. A felmérés eredményét összevetettük az Utcajogász szakértelmébe tartozó területekkel és kialakítottunk egy hat témakörből álló képzási tematikát. Ez alapján lesz szó arról, hogy milyen jogok és kötelezettségek illetik a bérbeadót és a bérlőt lakásbérlés során, milyen szociális ellátások igényelhetőek, ha valaki nehéz helyzetbe kerül, hogyan lehet megelőzni a végrehajtási eljárást, milyen fórumokhoz lehet fordulni, ha jogsérelem ér minket, de arról is szeretnénk beszélni például, hogy munkavállalóként milyen alapvető jogaink vannak.

Az elsődleges cél, hogy a szakszervezeti tagok és tisztségviselők segíteni tudják megelőzni a jogi problémák kialakulását, illetve tanácsot tudjanak adni az egyszerűbb megítélés alá tartozó esetekben. Cél továbbá az is, hogy be tudják csatornázni az Utcajogász jogsegélyszolgáltatásába azokat a jogeseteket, amelyek kezeléséhez mindenképp jogi szakértelem szükséges. 

Mivel foglalkozik a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma?

A SZEF ernyőszervezet, munkavállalói érdekképviseleti szervezeteket tömörít magába. A rendszerváltás után a szakszervezetek szétaprózódtak, ágazatonként specializálódtak. Ez a szakszervezeti szövetség elsősorban a közszféra dolgozóinak védelme érdekében szervezi a több kisebb szakszervezet közös fellépését és több mint 30 éve működik. A SZEF 15 tagszervezetében vannak pedagógusok, köztisztviselők, közigazgatásban dolgozók, kulturális területen dolgozók, szociális ágazatban dolgozók és még rendészek is.

A SZEF célkitűzéseit, illetve tevékenységét tekintve többek között kitartó harcot folytat a közszolgálatban foglalkoztatottak bérének felzárkóztatásáért, a közszolgálati létszámcsökkentés ellen, valamint a közszolgálatból kikerülők sorsának méltányos kezeléséért. Az elmúlt évben a SZEF tevékenysége körébe vonta a szakszervezeti tagok képzését is. Ennek keretében sor került online formában egy szakszervezeti aktivista képzésre, amelyen szakszervezeti identitásról, a szakszervezetek magyarországi történetéről, működéséről, akcióiról tanulhattak az érdeklődők. Az oktatási program következő nagy projektje az Utcajogász Egyesület képzés-sorozata lesz. 

Milyen online képzéseket kínálunk február és június között?

  • Lakásbérlet - 2022. február 7. 17:30 - 20:00

  • Szociális ellátások I. - 2022. március 7. 17:30 - 20:00

  • Munkajogi alapismeretek - 2022. április 4. 17:30 - 20:00

  • Végrehajtások, adósságkezelés - 2022. május 2. 17:30 - 20:00

  • Szociális ellátások II. - 2022. május 30. 17:30 - 20:00

  • A jogérvényesítés legfontosabb lépései - 2022. június 27. 17:30 - 20:00

(A változtatás jogát fenntartjuk!)

Mire lehet számítani a képzési alkalmakon?

A képzési alkalmak első fele a tudás átadásról szól majd, második felében pedig eseteken, példákon, kérdéseken keresztül beszélünk konkrét helyzetekről. A képzéseket igyekszünk interaktív módon, közérthető formában megtartani és a gyakorlati ismeretekre koncentrálni, célunk, hogy praktikus tudáshoz jussanak a résztvevők. Már a képzésre történő jelentkezés során lehetősége lesz a résztvevőknek arra, hogy jelezzék, ha van előzetes kérdésük vagy a témán belül olyan terület, amely különösen érdekli őket. Szeretnénk a képzést úgy alakítani, hogy az ténylegesen reflektáljon a felmerülő igényekre.

Az első tréningre, amelyet “lakásbérlés” témakörében tartunk, már megnyílt a jelentkezési lehetőség és sokan éltek is már vele, pillanatok alatt beteltek a szabad helyek! Rendkívül inspiráló a nagy érdeklődés. Reméljük, hogy tizenkét évnyi tapasztalat elegendő tőkét biztosít majd számunkra ahhoz, hogy a leghasznosabban teljenek a képzési alkalmak!

A képzés-sorozat a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatásával valósul meg. 

Previous
Previous

Tévesen tájékoztat a Végrehajtói Kar

Next
Next

Családok védelme helyett valószínűleg a NAV és a végrehajtók tehermentesítése a cél