Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatalához fordultunk a szegények büntetése miatt

2021. augusztus 30-án Balakrishnan Rajagopal, a megfelelő lakhatáshoz való jog különmegbízottja és Olivier de Schutter, a rendkívüli szegénység és az emberi jogok különmegbízottja felhívást tett közzé, amelyben mind az állami szervek, mind pedig a civil szféra képviselőit arra kérték, hogy számoljanak be az országukban hatályban lévő, szegénységet büntető jogszabályokról.

​​A felhívás célja, hogy az ENSZ szervei áttekintést kapjanak azokról a jogszabályokról, amelyek tiltják, szankcionálják a szegénységgel kapcsolatos magatartásokat, így például a koldulást, a közterületen való tisztálkodást, közterületi hajléktalanságot.

A felhívásnak megfelelően az Utcajogász Egyesület önkéntes jogászai angol nyelvű beadványt készítettek, amelyben összefoglalták a magyarországi helyzetet. Beadványukban felhívták a figyelmet arra, hogy a magyar hatóságok mind országos, mind helyi szinten büntetéssel fenyegetik a szegénységgel összefüggő magatartásokat. Így például szabálysértésként büntetendő a koldulás, az életvitelszerű közterületi tartózkodás, a közterületen való vizelés.  Továbbra is büntethető a 14 és 18 év közötti gyermek, ha a rendőrség szerint “zaklató jelleggel ajánl fel szexuális szolgáltatást.” Akit ilyen szabálysértések elkövetése miatt felelősségre vonnak, a pénzbírság meg nem fizetése esetén könnyen kerülhet büntetés-végrehajtási intézetbe. 

Az országos hatályú jogszabályokon túl a helyi önkormányzatok rendeletei is gyakran szankcionálják a szegénységet. Közösségi együttélési szabályok megsértéseként közigazgatási bírsággal szankcionálható a néma koldulás vagy táskák, kisebb ingóságok közterületen való tárolása. 

A járvány sem segített a szegény emberek helyzetén. A koronavírus okozta gazdasági visszaesés nem csak a megélhetést veszélyezteti, hanem további lehetőséget is adott a hatóságok számára a szegény emberek büntetésére. A magyar veszélyhelyzeti jogszabályok ugyanis semmilyen módon nem voltak figyelemmel arra, hogy a kijárási korlátozásnak hajléktalan emberek nem minden esetben tudnak eleget tenni, például azért, mert a szálláshelyükül szolgáló szállón felvételi zárlat vagy férőhely-hiány van. 

Az Utcajogász Egyesület beadványában nem csak a jogszabályokat, de azok gyakorlati alkalmazását is bemutatta. Így például ismertetésre került András ügye, akit 25 ezer forintra bírságolt a rendőrség, mert hajléktalan emberként éjszaka, kijárási korlátozás alatt egy pályaudvaron próbált aludni. A mélyszegénységben élő Anna esete is bemutatásra került, akit a nemzetközi gyermekjogi szabályok teljes figyelmen kívül hagyásával több tízezres pénzbírság megfizetésére kötelezett a bíróság, amiért 16 évesen prostitúción kapták.

A kép forrása: A Város Mindenkié

Previous
Previous

Végrehajtóbotrány: Tájékoztassák a végrehajtási eljárások szereplőit

Next
Next

Kórházi dolgozó kerülhet utcára a VII. kerületi önkormányzat miatt