Kórházi dolgozó kerülhet utcára a VII. kerületi önkormányzat miatt

Miközben az önkormányzat politikailag fontos helyiséggazdálkodási ügyekben azonnal megmozdul, a lakásvesztéssel fenyegetett lakóival szóba sem áll.

Az Utcajogász Egyesület ingyenes jogsegélyszolgálatát 2020 nyarán, a koronavírus első hulláma során kereste meg András. A több, mint húsz éve erzsébetvárosi önkormányzati lakásban lakó férfi azért kért segítséget, mert az önkormányzat a bérleti díjtartozása miatt felmondta a lakásbérleti szerződését és pert indított ellene. Az oltóponton dolgozó férfi sem a fizetési felszólítást, sem a felmondást nem kapta meg, így a bíróságtól értesült először a saját kilakoltatásáról. 

Az illetéktelen önkormányzat

András hiába kereste fel többször az önkormányzat vagyonkezelőjét az adósság részletekben való rendezése érdekében, próbálkozása eredménytelen maradt. Ezzel nem csak ő járt így. A férfit a perben képviselő Utcajogász ügyvédei is többször “pattantak le” az önkormányzatról. Tavasszal keresték az önkormányzat Vagyongazdálkodási Irodáját, kétszer írtak hivatalos levelet Szücs Balázs (Momentum-DK-MSZP-PM-LMP) alpolgármesternek, nyáron pedig a perben egyezségi ajánlatot tettek az önkormányzatnak. A hivatalos megkeresések ellenére az önkormányzattal sehogy nem lehetett felvenni a kapcsolatot egy ember lakásvesztésének megelőzése érdekében, ugyanis senki nem érzi illetékesnek magát a kérdésben.

Nem egyedi eset

A 19 nm-es komfort nélküli bérlakásáért küzdő András esete nem egyedi. Az Utcajogász a TranspaRent projektje keretében átvizsgálta az összes fővárosi önkormányzat, így a VII. kerület lakásgazdálkodását. A jogászok megállapításaikat szeptemberben egy nyolcvan oldalas jelentésben mutatták be. Október 17-én külön levélben fordultak Niedermüller Péter polgármesterhez, hogy felhívják a lakók számára hátrányos szabályozás problémáira a figyelmét. Az egyik ilyen probléma, hogy nem világos lakásügyekben melyik szerv illetékes. 

A hivatalos levél ez esetben is válasz nélkül maradt.

A TranspaRent projektvezetője, dr. Dietz Henrietta ügyvéd elmondta: “Mind jogi, mind szociális szempontból súlyos mulasztásnak tartjuk, hogy az önkormányzat nem foglalkozik a civilek által jelzett problémákkal. Ez összhangban van az erzsébetvárosi ügyfeleink tapasztalataival, akik szintén hiába fordultak az önkormányzathoz lakhatásuk megtartása érdekében.”

Az önkormányzat passzivitása különös, hiszen az elmúlt időszakban több más esetben is gyorsan tudott reagálni helyiségigényekre. Az Utcajogász szerint kívánatos lenne, hogy az önkormányzat azoknak a lakóknak az ügyében is gyorsan lépjen, akiket az utcára kerülés fenyeget. Ha azonban az önkormányzat nem hajlandó András ügyében egyezséget kötni, az Utcajogász önkéntes ügyvédei akár az Alkotmánybíróságig is elviszik az ügyet.

Previous
Previous

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatalához fordultunk a szegények büntetése miatt

Next
Next

Kellemetlen kérdéseket kapott a pécsi önkormányzat a TranspaRent projekt kerekasztal-beszélgetésén