Végrehajtóbotrány: Tájékoztassák a végrehajtási eljárások szereplőit

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar hetek óta a hírek középpontjában van, továbbra sem világos azonban, hogy mi történik a bírósági végrehajtásban. Az Utcajogász Egyesület felszólítja az állami szerveket, hogy megfelelően tájékoztassák a végrehajtási eljárások szereplőit.

A mai napon jelent meg a hír, hogy Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére, ugyanis megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner Pál igazságügyi miniszterhelyettes a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül pénzt fogadott el. A hír azokat a homályosan megfogalmazott beszámolókat követte, melyek szerint a Kar elnöke és más végrehajtók is büntetőeljárási kényszerintézkedés hatálya alá kerültek.

Az egész botrányt megelőzte a végrehajtók feletti felügyelet átszervezése. Már nem a Völner munkahelyeként is szolgáló Igazságügyi MInisztérium, hanem egy új szerv, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága felel az önálló bírósági végrehajtói szervezetrendszer, illetve a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar feletti felügyeletért. Az új szerv létrehozásáról társadalmi egyeztetés nem folyt, az átszervezés indokai a törvényjavaslat indoklásából sem derültek ki.

Az Utcajogász Egyesület 2021-ben elindította a Végrehajtási Projektjét, hogy feltérképezze a végrehajtási jog visszásságait. A projekt elindítását az is indokolta, hogy az Utcajogász tapasztalatai szerint a végrehajtásban érintett szereplőknek (azaz az adósokoknak és a végrehajtást kérőknek) rendkívül alacsony a bizalma a végrehajtási eljárások tisztességében. Egy világos szabályok alapján, átláthatóan működő és tisztességes végrehajtási szervezetrendszer viszont elemi fontosságú lenne a jogállami működéshez. 

Erre tekintettel az Utcajogász Egyesület felszólítja az érintett állami szerveket, hogy tájékoztassák a végrehajtási eljárásokban érintetteket a végrehajtással kapcsolatos büntetőeljárások hátteréről, azok előzményeiről.

Previous
Previous

Egyesületi hírek

Next
Next

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatalához fordultunk a szegények büntetése miatt