Az Utcajogász joghallgatók számára tartott órát szabálysértési jog területén

Az Utcajogász Egyesület a 2023/2024. tanév őszi félévében közreműködött az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának szabálysértési jogi fakultációjában. A kurzus keretében az Utcajogász tagjai három kurzusalkalmon keresztül megismertették a hallgatókkal a magyarországi lakhatási szegénység problémáját, bemutatták nekik a szegénységet kriminalizáló szabályokat, végül pedig egy tárgyalási szimuláció keretében különböző érvelési lehetőséget gyakoroltak a hallgatókkal.

2023 őszén az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán a Dr. Király Eszter egyetemi tanársegéd által vezetett szabálysértési fakultatív szeminárium keretében a joghallgatók a szabálysértési jog gyakorlati alkalmazásával is megismerkedhettek. A gyakorlati ismeretszerzés részeként az Utcajogász közreműködőként részt vett a kurzusban.

Az első kurzusalkalmon a hallgatók megismerhették az Utcajogász jogsegély-szolgálatának működését. A hallgatókkal hajléktalansággal kapcsolatos cikkeket dolgoztunk fel, amely során megvitattuk, hogy a különböző cikkek milyen módon ábrázolják a szegénységet. Megvitattuk azt is, hogy a cikkekben leírt esetekben milyen esetleges jogérvényesítési lehetőségek merülnek fel. A kurzusalkalmon átbeszéltük A Város Mindenkié csoport és a Magyar Helsinki Bizottság kutatását, amik a hajléktalan emberekkel szemben alkalmazott rendészeti intézkedések kapcsán készültek a 2010-es évek első felében.

A második kurzusalkalmon általános jelleggel áttekintettük a büntetőjog, a szabálysértési jog és a közigazgatási jog szankciós rendszerét. A dogmatikai bevezetést követően megvitattunk néhány olyan tényállást, amelynek az elkövetése szorosan összefügg az adott ember élethelyzetével. Végül pedig kitértünk azokra a szabályokra, amelyek kifejezetten a lakhatási szegénységben élő emberek kapcsán merülhetnek fel (életvitelszerű közterületi tartózkodás tilalma, koldulás, guberálás), valamint az ezekhez kapcsolódó alkotmánybírósági gyakorlatra.

A három alkalmas modul záróalkalmán egy tárgyalás-szimuláció keretében a hallgatók önkényes beköltözés szabálysértése miatt “gyorsított” eljárást folytattak le. A valós jogeseten alapuló eljárásban mind a rendőrség, mind a “védők,” mind pedig a bíróság szerepében hallgatók adták elő érveiket. Az alkalom végén közösen értékeltük az ügyben releváns anyagi jogi érvelési lehetőségeket és a vonatkozó eljárási szabályok megtartottságát.

Az Utcajogász Egyesület stratégiai céljai közé tartozik, hogy a magyar joghallgatók felkészültek legyenek a szociális problémákkal összefüggő jogviták kezelésére. Erre tekintettel kiemelten hasznosnak tartottuk a lehetőséget, hogy a szabálysértési jogi kurzus keretében bemutathattuk a jogalkalmazás során felmerülő élethelyzeteket, valamint jogi-dogmatikai problémákat.

Previous
Previous

FŐVÁROSI LAKÁSPÁLYÁZATOK (február)

Next
Next

Az adósságkezelés és a lakhatás témakörében tartottunk képzést a Józsefvárosi Önkormányzat munkatársainak