Az adósságkezelés és a lakhatás témakörében tartottunk képzést a Józsefvárosi Önkormányzat munkatársainak

A képzési nap a Mátyás téri Kesztyűgyár Közösségi Ház Piros orr termében zajlott. A program megvalósulását a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatta.

Elévülés, a fizetési felszólítás hatályosulása, engedményezés, a követelés esedékessége, a hatósági döntés jogereje. Olyan fogalmak ezek, amelyekkel a hétköznapokban időnként találkozunk, és amelyeket talán körül is tudunk írni, de egzakt, pontos jelentésükkel már kevésbé vagyunk tisztában. Az ilyen, és ehhez hasonló jogi kifejezések elemzésével indult józsefvárosi képzésünk, amelyen az önkormányzat kilenc dolgozója vett részt, köztük lakásügyi referens, szociális munkás, családsegítő és vagyonkezelő munkatárs. 

Önkéntes jogászaink arra törekedtek a képzési nap folyamán, hogy interaktív formai megoldásokkal közös gondolkodásra és párbeszédre invitálják a résztvevőket, akik nyitottan és aktívan voltak jelen a négyórás kurzuson. Célunk elsősorban az volt, hogy olyan témákat járjunk körül, amelyek az önkormányzat dolgozóinak munkáját is érinthetik, ismertetve a Polgári Törvénykönyv, a végrehajtási törvény, valamint a fizetési meghagyásos eljárásról szóló törvény vonatkozó pontjait.

A képzési nap második felében kifejezetten a lakhatás témakörére fókuszáltunk. Mivel a képzésben részt vett több olyan önkormányzati dolgozó is, akik napi munkájuk során sokat foglalkoznak a lakhatás kérdésével, így konkrétan felmerülő problémák megoldásához is lehetőségünk nyílt segítséget nyújtani. Ekkor szóba került többek között a kilakoltatás, az önkényes beköltözés, a moratórium, a birtokvédelem és a bérleti szerződés témája.

A képzési alkalmak a továbbiakban is folytatódnak, februárban a IX. kerület, márciusban pedig a VI. kerület önkormányzati dolgozói és szociális munkatársai számára tartunk majd hasonló képzéseket.



Previous
Previous

Az Utcajogász joghallgatók számára tartott órát szabálysértési jog területén

Next
Next

FŐVÁROSI LAKÁSPÁLYÁZATOK (január)