Miért jó az adósságkezelésről tanulni (?) avagy beszámoló a legutóbbi szakszervezeti képzésről

Hétköznapi emberként - ha nem kell hitelt felvennünk vagy rendszeresen fizetjük a törlesztőket, a közüzemi és egyéb számlákat - azt gondolhatjuk, hogy nincs szükségünk adósságkezelési ismeretekre. De mi van akkor, ha egyszer véletlenül nem fizetünk be egy telefonszámlát? Vagy olyan élethelyzetbe kerülünk, hogy nem tudjuk fizetni a felvett hitelt? Bármikor jöhet egy váratlan baleset, betegség, ami miatt hosszabb időre táppénzre kerülhetünk, elesve a havi jövedelmünk jelentős részétől. Gondoljunk bele abba a szituációba, amikor a fizetésünknek csak a felét kapjuk hónapokig. Ha nincs nagyobb összegű megtakarításunk, olyan családtagunk vagy barátunk, akire ilyenkor számíthatunk, anélkül, hogy tehetnénk róla, könnyen komoly zűrbe kerülhetünk teljesítendő fizetési kötelezettségeinket illetően. 

Az utcajogászok nem egy hasonló esettel találkoznak hétről hétre. Sajnos hozzánk általában már akkor fordulnak ügyfeleink, amikor nagy a baj, végrehajtóhoz került ügyük, inkasszálták a számlájukat, árverés alatt van a házuk. Bár ilyenkor is akadnak még jogi lehetőségek, amelyeket igénybe lehet venni, ezek általában már csak a fizetés halasztására lehetnek jók és nagyban függ alkalmazásuk a hitelező, illetve a bíróság “jóindulatától”. Egy-egy történetet végighallgatva látjuk azokat az apró hibákat, tévedéseket, amelyeken elcsúszhat akár egy teljes élet is. Nem kell pedig különösebb szakértelem a legtöbb eszközhöz, amit alkalmazni lehet szorult anyagi helyzetben: odafigyelni hivatalos ügyeinkre, a postánkat átvenni, folymatosan kommunikálni, tájékoztatni a hitelezőnket az egyes élethelyzetünkről és benyújtani a megfelelő kérelmeket. 

Többek között ezeknek az eszközöknek a fontosságára hívtuk fel a figyelmet és ilyen irányú tapasztatainkat osztottuk meg a pár héttel ezelőtt lezajlott adósságkezelési tréningen résztvevő szakszervezeti tagokkal. A hétfő este tanulni vágyók megismerkedhettek emellett néhány - az utcajogász látókörébe került - “állatorvosi ló”-val és a végrehajtásra vonatkozó jogszabály adósokat érintő visszásságaival, hiányosságaival is. A visszajelzésekből arra következtetünk, ez az alkalom sem volt hiábavaló. 

A következő képzés alkalmával (május 30-án) a nyugdíjjogosultságról, munkanélküliség esetén járó szociális ellátásokról fogunk alapvető és fontos információkat megosztani a résztvevőkkel. Szó lesz még arról is, hogy ha valaki szociális ellátásra irányuló igényét elutasítják, mihez tud kezdeni. 

Jelentkezni szakszervezeti tagok tudnak a regisztrációs ív kitöltésével!

*****

Miért tartjuk ezt a képzést? Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltünk szakszervezeti tagokkal mindennapi jogi témákat körbejárva. A képzés-sorozat a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatásával valósul meg. 

Previous
Previous

2022. május 25. - Elérhető fővárosi LAKÁSPÁLYÁZATOK

Next
Next

CSED-re való jogosultság: Pert nyertünk Budapest Főváros Kormányhivatala ellen