CSED-re való jogosultság: Pert nyertünk Budapest Főváros Kormányhivatala ellen

Tavaly decemberben kereste meg az Utcajogász Egyesületet egy édesanya, akinek csecsemőgondozási díj (CSED) iránti kérelmét elutasította Budapest Főváros Kormányhivatala. Az Utcajogász pert indított a kormányhivatal ellen, a Fővárosi Törvényszék pedig az édesanya javára döntött az ügyben.

Fotó: Horváth Viola (forrás: budapest100.hu)

Diszkriminatív törvény?

A kormányhivatal szerint az édesanyának a gyermeke születését megelőző két éven belül nem volt megfelelő számú, összesen legalább 365 biztosított napja. A kormányhivatal szerint az édesanya szüneteltetett vállalkozói jogviszonyát a jogosultsági idejébe nem lehet beszámítani. Ha azonban az édesanya az egyéni vállalkozói jogviszonyát megszüntette volna, akkor jogosult lett volna CSED-re, mert azt a munkaviszonyban töltött idejével egybeszámították volna. Az Utcajogász azért indított pert a kormányhivatal ellen, mert semmilyen ésszerű indokát nem látta annak, hogy a törvény különbséget tegyen szünetelő vagy megszűnt vállalkozói tevékenység között, hiszen egyik esetben sincs járulékfizetés. 

A Fővárosi Törvényszék döntött: jár a CSED

A Fővárosi Törvényszék az Utcajogásznak adott igazat és kimondta, hogy a megkülönböztetésnek nincs alkotmányosan elfogadható indoka. Így ha az egyéni vállalkozás szünetelése alatt a leendő szülő nem fizet járulékot, pontosan ugyanúgy lehetőség van a szünetelést megelőző egyéni vállalkozói tevékenység és a munkaviszony keretében szerzett napok egybeszámítására, mint a megszüntetett egyéni vállalkozás kapcsán.

Az Utcajogász szerint a döntés két okból kiemelt jelentőségű. Egyrészről, a kormányhivatal azért döntött az édesanya kérelmének elutasítása mellett, mert magát a jogszabály betűjét szó szerint követte. Valójában tehát nem a kormányhivatal diszkriminált, hanem a törvény. Az igazságtalan ellentmondást azonban a bíróság az Alaptörvényt és egy korábbi alkotmánybírósági határozatot alkalmazva fel tudta oldani. A döntés másrészről azért is jelentős, mert a kérdés nagyon sok kisgyermekes szülőt érinthet, hiszen sokan nem kapnak megfelelő tájékoztatást a szünetelő egyéni vállalkozói tevékenység gyermekvállalásra ható következményeiről.

A perben az Utcajogász mellet Komoróczki Tünde jogász működött közre.

Previous
Previous

Miért jó az adósságkezelésről tanulni (?) avagy beszámoló a legutóbbi szakszervezeti képzésről

Next
Next

Jogi következmény nélkül maradt a Metropol szegényeket alázó cikke