Koldustérkép: jogerős, hogy a Metropol kirekesztően járt el

Két év után véget értek a Metropol által készített “Koldustérkép” miatt indult jogi eljárások. Miután a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa bírsággal sújtotta a Metropolt kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-t, a kiadó bírósághoz fordult. A pert a Mediaworks júniusban jogerősen elvesztette. Ennek ellenére a Metropol a bíróság döntését nem hajtotta végre és júliusban “csövesterror” címmel újabb cikket tett közzé.

Előzmények 

2021 augusztusában “Olvasóink küldték: mutatjuk, hol zaklatják a kéregetők a járókelőket – itt a budapesti koldustérkép!” című cikk jelent meg a Mediaworks által kiadott Metropol online és nyomtatott változatában is. 

Ahogy arról korábban már írtunk, a szerző nélkül megjelent cikkben névtelen olvasói levelekre támaszkodva a lap azt kívánta bemutatni, hogy a fővárosban “hajléktalanok csapatai” erőszakosan zaklatják a járókelőket. A cikket hajléktalan emberekről kiszolgáltatott helyzetben, hozzájárulásuk nélkül készített képekkel ábrázolták. Az újság sem hajléktalan embereket, sem pedig döntéshozókat, vagy szociális szakembereket nem szólaltatott meg a cikk elkészítéséhez. 

A Médiatanács döntése

Az Utcajogász bejelentése nyomán a Médiatanács a kirekesztés tilalmára vonatkozó szabály megsértése miatt a Mediaworks-öt 250 ezer forintos bírság fizetésére és közlemény közzétételére kötelezte. 

A Fővárosi Törvényszék ítélete

A döntés ellen a Mediaworks fordult bírósághoz, vitatva, hogy a lap célja a megbélyegzés lett volna. Miután a per megindult, az Utcajogász kérelmezte a bíróságtól, hogy beavatkozhasson a perbe. A bíróság az Utcajogász kérelmének helyt adott, így a szegény emberek jogait védő egyesület a Médiatanácsot támogathatta a perben.  

Az elsőfokú bíróság indokolásában kimondta: 

“Nem vonja kétségbe a bíróság, hogy a hajléktalanok között lehetnek olyanok, akik a cikkekben kifogásolt erőszakos, súlyosan közösségellenes magatartást tanúsítják, de a közölt állítás a hajléktalan közösség egészére vonatkozott, ami mindenképpen meghaladta azt az elkövetői kört, amely a cikkekben bemutatott problémával érintett. A kifogásolt írások nem is törekedtek arra, hogy megtegyék a két csoport (hajléktalanok és erőszakos koldusok) közötti, átfedést is megengedő különbségtételt. (...) kifogásolt közlés (...) olyan mértékben volt kirekesztő a hajléktalan közösséggel szemben, hogy az őket ért jogsérelemről a nyilvánosság széles körét indokolt tájékoztatni.” 

A bíróság szerint nem csak a bírságot kell a Metropolnak befizetni, de közleményt is közzé kell tenni, mivel 

“így csökkenthető a demokratikus nyilvánosságban a sérelmes közlés folytán bekövetkezett kár, és ez a szankció arra is alkalmas, hogy kellő visszatartó erővel bírjon a jövőbeni hasonló jogsértésekkel szemben.”

Az elsőfokú ítélet ellen a Mediaworks fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla ítélete

A fellebbezés folytán eljáró Fővárosi Ítélőtábla nem találta alaposnak a kiadó fellebbezését és indokolásában megállapította, hogy: 

“Az elsőfokú bíróság helytállóan mutatott rá, hogy - mint a perbeli esetben is - az Smtv. 17. § (2) bekezdés rendelkezésének megsértéséhez elégséges, ha a sajtótermék, a médium egyes elemei alkalmasak a kirekesztés megvalósításának lehetőségére. Ezzel szemben a felperesnek a közéleti vitával kapcsolatos fellebbezési érveit cáfolja, hogy a kifogásolt tartalomban sem hajléktalan embereket, sem szociális szakembereket, sem pedig a bemutatott problémával foglalkozó döntéshozókat nem szólaltatott meg, melynek ellenkezőjét maga sem állította. (...).” (2.Kf.700.019/2023/5., Indokolás, [13] bekezdés)

A másodfokú bíróság 2023. június 21. napján meghozott ítélete jogerős és végrehajtható.

Az ítélet végrehajtása helyett újabb cikk, most a “csövesterrorról”

A bíróság ítélete ellenére a cikk továbbra is változatlan tartalommal elérhető a Metropol honlapján. 

A Metropol nem csak a Médiatanács által elrendelt közleményt nem tette közzé, de 2023. július 30. napján “Fügedi Richárd” szerző megjelölésével “„Nem merünk szólni nekik, mert fellöknek” – Csövesterror Óbudán – videó” címmel újabb tartalmat tett közzé címlapján.

A cikk és a 2021-es Koldustérképben azonos, hogy a Metropol ismételten nem kérdez meg hajléktalan embereket és ismételten hozzájárulás nélkül készít felvételeket a Metropol által hajlaktalanként bemutatott személyekről. A cikk állításait változatlanul névtelen véleményekre alapítja. Eltérés a “Koldustérkép”-cikkhez képest, hogy a Metropol - feltételezhetően a bíróság döntésének hatására - megszólaltat területileg illetékeseket: Szentkereszty Tamást, a Miklós utcai hajléktalanközpont intézményvezetőjét és helyi Fidesz önkormányzati képviselőjét, Csikósné Mányi Júliát.

Borítókép: A Mediaworks bécsi úti székháza. Fotó: (c) Media1.hu / Ladányi András

Previous
Previous

Elérhető fővárosi LAKÁSPÁLYÁZATOK (augusztus)

Next
Next

Szeptemberben jogi ismeretterjesztő tréninget indítunk!