Koldustérkép: Megbírságolta a Médiatanács a Metropolt

A Médiatanács szerint a Metropol tavaly augusztusi cikkében megsértette a kirekesztés tilalmára vonatkozó törvényt, amikor hajléktalan embereket erőszakos koldusbandaként ábrázolt.

Az Utcajogász bejelentésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa hivatalból eljárást indított a Metropolt kiadó Mediaworks ellen egy tavaly nyáron nyomtatott és online formában is megjelent cikk miatt. A szerző nélkül megjelent cikkben névtelen olvasói levelekre támaszkodva a lap azt kívánta bemutatni, hogy Budapest közterületein “sok helyen zaklatják koldusok a budapesti járókelőket. Vannak városrészek, ahol a Karácsony Gergely-féle káosz miatt hajléktalanok csapatai telepednek le, és belőlük lesznek az erőszakos koldusok.” 

A lap hajléktalan (vagy annak vélt) emberekről készült képekkel, valamint egy saját készítésű “koldus-térképpel” kívánta alátámasztani állításait.

Elvesztett perek után

A Médiatanácshoz azután fordult az Utcajogász, hogy a Nagyvárad téri hajléktalan emberek képviseletében első- és másodfokon is elvesztette a Metropollal szembeni sajtópert. A bíróságok indoklása szerint jogsértés nem történt, miivel a Metropol ügyelt arra, hogy a földön, magatehetetlenül lefényképezett emberek ne legyenek felismerhetőek a cikkben.

A közigazgatási eljárásban azonban a Médiatanács 2022. július 26-án meghozott határozatával a Mediaworks Hungary Zrt.-t 250 ezer forintost bírság fizetésére, valamint a jogsértésről szóló közlemény közzétételére kötelezte, mivel a Metropol “(...) a fedélnélkülieket megbélyegezve, a velük szemben a társadalomban meglévő sztereotípiákat és ellenszenvet erősítve állította, hogy a budapesti közterületeken megjelent, a járókelőket zaklató, szervezett koldusbandák a hajléktalanok csoportjaiból jönnek össze.”

Kirekesztő, de nem megalázó

Hiába hivatkozott a Mediaworks a sajtó szabadságára, a Médiatanács nem önmagában a téma feldolgozást kifogásolta, hanem azt, hogy a Metropol egyenlőség-jelet tett az “erőszakos koldusbandák” és a hajléktalan emberek között. Ezzel pedig a Médiatanács szerint megsértette azt a szabály, mely szerint a médiatartalom nem lehet alkalmas valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely vallási közösség kirekesztésére. 

Nem fogadta el azonban a Médiatanács az Utcajogász érveit a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek médiatartalomban történő öncélú és sérelmes bemutatása kapcsán. A testület szerint ebből a szempontból jogsértés nem állapítható meg, mert az alvó, öntudatlan emberek ábrázolása során a Metropol figyelt arra, hogy személyük ne legyen felismerhető, azaz “(a)z esetleges sérelmeket minimalizálva illusztrálta a témát.”

A kirekesztés tilalmára vonatkozó szabály megsértése miatt a Metropolnak a 250 ezer forintos bírság megfizetésén túl, nyitóoldalán hét napig közleményt kell közzétenni. A testület azért döntött a közlemény közzététele mellett, mert a Metropol “kárt okozott a demokratikus nyilvánosságban, ezért indokolt (...) döntéséről a nyilvánosságot minél szélesebb körben tájékoztatni.

Kührner László, az Utcajogász önkéntese elmondta: “Örülünk a Médiatanács döntésének, hiszen végre lett jogi következménye a hajléktalan emberek kirekesztő ábrázolásának. Azt gondoljuk azonban, hogy a bírság összege nem fogja elrettenteni a milliárdokból működő Mediaworks-öt. Kíváncsian várjuk, hogy a döntés ellen közigazgatási bírósághoz fordulnak-e.

Borítókép: A Mediaworks bécsi úti székháza. Fotó: (c) Media1.hu / Ladányi András

Previous
Previous

Árverési szabályok: 2020. október óta várjuk az ombudsman válaszát

Next
Next

FŐVÁROSI LAKÁSPÁLYÁZATOK JÚLIUS