AZ UTCAJOGÁSZ LETT AZ ÉV FŐVÁROSI CIVIL SZERVEZETE

Az Utcajogász nyerte Az Év Fővárosi Civil Szervezete elnevezésű díjat, amelyet első alkalommal adott át a Fővárosi Önkormányzat. Hogy ki kapja a díjat, azt a budapestiek szavazással döntötték el 2022 decemberében. A díjátadó esemény 2023. február elsején volt a Katona József Színházban, ahol átvettük a városháza kulcsát – ezt jövőre továbbadjuk majd a következő díjazott szervezetnek. Gratulálunk az idén versenybe került másik kilenc szervezetnek is, a Csodavár Alapítványnak, az Egyesület az Inklúzióértnak, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központnak, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványnak, a Járókelő Közhasznú Egyesületnek, a Magyar Kerékpárosklubnak, a Motiváció Alapítványnak, a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesületének ás az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítványnak!

Forrás: Budapest Főváros Önkormányzata

A díjátadó-eseményen az Utcajogász részéről Kiss Natália társelnök mondott beszédet. Ennek szövegét az alábbiakban közöljük.

„Tisztelt főpolgármester úr, tisztelt főpolgármester-helyettes úr, tisztelt egybegyűltek!

Mi nem örülünk ennek a díjnak. Nem örülünk neki, mert ez azt jelenti, hogy szükség van a munkánkra. Mert hajlék nélkül élni továbbra is szabálysértési tényállás, és akinek semmije sincs, azt még a szabadságától is megfoszthatják. Mert a lakhatáshoz való jog még mindig nem alapvető jogunk, mert még mindig alszanak emberek az utcán, és még mindig emelnek ki gyermekeket a családjukból pusztán a szülők szegénysége miatt. Mert azt, hogy szociális ellátásra jogosult-e valaki, még mindig egy 2008-ban meghatározott összeg alapján döntik el. És mert az Alkotmánybíróság szerint nem alkotmányos jelentőségű kérdés az, hogy 28.500 Ft-ból meg lehet-e élni.

Ugyanakkor: örülünk ennek a díjnak. Örülünk neki, mert ez azt jelenti, hogy nem csak mi gondoljuk azt Budapesten, hogy ez a rendszer igazságtalan és tarthatatlan. Mert ez azt jelenti, hogy van empátia és van szolidaritás. Mert 12 éve dolgozunk a hajléktalan emberek valós jogegyenlőségéért, és egy ilyen elismerés sok erőt ad a további munkához. És... örülünk ennek a díjnak azért is, mert megmutatja, hogy mennyiféle ügyet szolgálunk civilként állhatatos munkával, szívvel-lélekkel. Legyen szó rászorulóknak nyújtott jogi segítségről, fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetű felnőttekről és gyermekekről, környezetvédelemről vagy biciklisták érdekeinek képviseletéről.

Mi, civil szervezetek együtt dolgozunk azért, hogy a körülöttünk lévő világot egy kicsit jobb hellyé változtassuk. Bármilyen kilátástalannak is tűnik néha a helyzetünk, soha nem szabad szem elöl tévesztenünk, hogy a munka, amit végzünk, jelentős, hogy szükség van ránk.

Ünnepeljük ma mindannyiunk munkáját! Gratulálunk, és köszönjük!”

 
 
Previous
Previous

Árverési szabályok: Az Utcajogász megkeresésére országgyűlési képviselők Alkotmánybírósághoz fordulnak

Next
Next

FŐVÁROSI LAKÁSPÁLYÁZATOK január