Fogyasztók kárára változnak a villany- és gázszámlákra vonatkozó elévülési szabályok

2023. szeptember 1-jétől változott az elévülési idő tartamára vonatkozó szabályozás a villamos energiáról, illetve a földgázellátásról szóló törvényekben. Írásunkban összefoglaljuk, hogy mit jelent ez az áram- és gázfogyasztók számára.

Kép forrása: Fortepan / Fortepan


Mi az elévülés?

Az elévülés általános szabályait a Polgári Törvénykönyv szóló  2013. évi V. törvény (Ptk.) határozza meg. 

Az elévülés azt jelenti, hogy bizonyos idő után tartozásokat lehet bár követelni, de bírósági eljárásban már nem lehet érvényesíteni őket.

Az elévülést a hatóság vagy bíróság csak akkor veszi figyelme, ha erre valaki hivatkozik. Tehát csak akkor tekintenek egy követelést elévültnek, ha ennek figyelembevételét a fogyasztók kifejezetten kérik.

Az elévülést megszakítja és az elévülési idő újra elkezdődik, ha 

  • a kötelezett elismeri a tartozást,

  • a jogosult és a kötelezett egyezséget kötnek,

  • a jogosult bírósági eljárásban érvényesíti a követelést, és a bíróság az eljárást befejező jogerős érdemi határozatot hozott,

  • a követelést csődeljárásban bejelentik.

Ha tehát a tartozás ügyében ezek közül valamelyik megtörténik, akkor a követelés annak ellenére nem évül el, hogy az elévülési idő egyébként már letelt volna.

Mennyi idő alatt évülnek el a követelések?

Az általános elévülési idő 5 év. Az általános szabálytól azonban bizonyos követelések esetében rövidebb vagy éppen hosszabb elévülési időről van szó.

Milyen szabályok vonatkoznak a villany- és gázszámlára?

A villany- és gázszámlára nem a Ptk., hanem külön törvények vonatkoztak. 

A villamos energiáról szóló 2007. évi LVXXVI. törvény (Vet.) és a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény (Get.) úgy rendelkezett, hogy az áram- és földgázszolgáltatási szerződésekből eredő polgári jogi igények 3 év alatt évülnek el. 

Ez azt jelentette, hogy, ha valakinek villany- vagy gázszámla tartozása állt fenn, a szolgáltató a számla lejáratának határidejétől számított 3 éven belül követelhette a tartozást. A három év után viszont már a fogyasztó hivatkozhatott arra, hogy a követelés elévült, és ezért azt bírósági úton már nem lehet vele szemben érvényesíteni.

2023 nyarán azonban módosították mindkét törvényt. A közműszolgáltatások egyszerűsítésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló  2023. évi XXIX. törvény a két törvény elévülési időre vonatkozó szabályait hatályon kívül helyezte. A módosítás hatására tehát az általános, 5 éves elévülési szabály vonatkozik villany- vagy gázszámlákra is.

Mikortól hatályosak az új szabályok?

Az új, 5 éves elévülési időt a 2023. szeptember 1. után megkötött áram- és földgáz-szolgáltatási szerződésekre kell alkalmazni. Az áram- és gázszolgáltató tehát a korábbi három év helyett, immár 5 éven belül jogosult követelni a fogyasztótól a számlatartozást.

Fontos azonban kiemelni, hogy azokat az elévüléseket, amik ezen időpont előtt már elkezdődtek, a jogszabály-változás nem érinti. A 2023. szeptember 1. napját megelőzően kötött áram- és földgázszolgáltatási szerződésekből eredő igények - ilyen a számlatartozás is - esetében változatlanul 3 év az elévülési idő.

Previous
Previous

FŐVÁROSI LAKÁSPÁLYÁZATOK (március)

Next
Next

Lakóhely van, lakcím nincs – az Utcajogász a Belügyminisztériumhoz fordult