Véleményeztük a Fővárosi Önkormányzat hajléktalanügyi stratégiáját

A Főpolgármesteri Hivatal májusban társadalmi egyeztetésre bocsátotta az “Otthon, mindenkinek” című stratégia tervezetét. Az Utcajogász Egyesület a nyilvánosságra hozott tervezetre vonatkozó részletes szakmai véleményét elkészítette. A hajléktalanság és a lakáshelyzet problémáival foglalkozó szervezetként, álláspontunk szerint, a tervezet elkészítésének korábbi szakaszában is hozzá tudtunk volna járulni ahhoz, hogy a stratégia jobban szolgálja a fővárosi lakáshelyzet megoldását és a hajléktalanságban élő emberek érdekeit. 

Főbb megállapításaink:

  • Összességében a dokumentum inkább tanulmánynak, problématérképnek tűnik. A stratégiai törekvések közül leginkább a legsürgetőbb beavatkozási pontok meghatározására koncentrál. A dokumentumból hiányzik a konkrét célkitűzések meghatározása (indikátorok, mennyiségi mutatók), és hiányzik az ezek érdekében vállalt vagy tervezett lépések bemutatása is.

  • Nincsenek részletes érdemi adatok a jelenlegi források mértékéről, azok felhasználásáról. Álláspontunk szerint érdemes volna például bemutatni, hogy mekkora összegű forrásokat fordít éves szinten a főváros a hajléktalan emberek ellátására, mekkora összegű kiadás jut egy ellátottra stb.

  • A helyzetértékelés nem tartalmaz részletes információkat a még lakásban élő veszélyeztetett csoportokról, illetve a budapesti bérlakás-helyzetről sem. 

  • A javaslatok nem térnek ki részletesen arra, hogy szükség van-e a szociális lakásbérlet szabályainak módosítására, és hogy mit tervez tenni a főváros annak érdekében, hogy a kerületek lakásgazdálkodása összehangoltabb, átláthatóbb, méltányosabb legyen. 

  • A magánbérleti szektor szabályozásával és ösztönzésével kapcsolatban is szükséges lett volna megvizsgálni, hogy milyen jogi és nem jogi eszközei vannak a fővárosi önkormányzatnak, ideértve a lakásügynökségi modell bevezetésén túl a lakások kereskedelmi szálláshelyként való hasznosításából származó jövedelmek megadóztatását is. 

  • A kerületi önkormányzatoknak is van törvényi kötelezettsége rendkívüli települési támogatás nyújtására a lakcím nélküliek és a hajléktalan szálláson bejelentett lakóhellyel rendelkező személyek részére. Ugyanakkor a gyakorlatban jellemzően nem biztosítanak ilyen lehetőséget. A tervezetből hiányzik annak részletezése, hogy milyen eszközökkel próbálja a fővárosi önkormányzat elérni, hogy a kerületi önkormányzatok is teljesítsék törvényi kötelezettségeiket.

  • A fővárosi rendelet által biztosított rendkívüli települési támogatás hét éve nincs hozzáigazítva a növekvő megélhetési költségekhez. Álláspontunk szerint ennek módosítása nem halasztható.

  • Javaslatot tettünk arra, hogy az önkormányzat közvetlenül vagy az ellátórendszer útján segítse a szociális ellátásokról való tájékozódást. 

Az Utcajogász Egyesület a közelmúltban több kutatást is végzett. A fővárosi önkormányzatok lakásrendeleteinek és települési támogatásokról szóló rendeleteinek részletes elemzését a Büntető önkormányzatok című kiadványunk (2019), a lakásrendeletekkel kapcsolatos újabb elemzést pedig a TranspaRent projekt eredményeit bemutató kiadványunk (2022) tartalmazza. 

Previous
Previous

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzés-sorozatunkról

Next
Next

Újraindultak az árverések - közel két éve várjuk az ombudsman válaszát