Váratlan követelés a múltból? Mit lehet tenni?

Összefoglalónkban egy ügyfelünk esetén keresztül mutatjuk meg, hogy mit lehet tenni, ha a múltból váratlan követelés érkezik.

Fotó: 24.hu

Ügyfelünk egy “sima,” azaz nem végrehajtótól érkező fizetési felszólítással kereste fel a személyes jogsegély-szolgálatunkat. A fizetési felszólításhoz 2014 óta nem fűződik semmilyen joghatás, ezért a követeléskezelőnek válaszlevélben jeleztük, hogy az érvényesíteni kívánt követelés elévült, azaz az önkéntes teljesítés elmaradása esetén követelését jogi úton nem tudja érvényesíteni.

Ekkor még nem tudtuk, hogy a követeléskezelő már két évvel korábban hivatalos jogi eljárást, ún. fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezett. 

Mivel az iratok olyan címre érkeztek, ahonnan ügyfelünket korábban kilakoltatták, így azokat önhibáján kívül nem tudta átvenni és a fizetési meghagyás ún. “kézbesítési fikcióval” jogerőssé vált. Ez alapján pedig a követeléskezelő végrehajtást is kezdeményezett, azaz kérte a tartozás összegének a behajtását.

A fizetési meghagyás

A fizetési meghagyás egy olyan közjegyzői döntés, ami a bíróság ítéletéhez hasonló, azonban sokkal gyorsabban kiadásra kerül, mint egy bírósági ítélet. A fizetési meghagyást az adós lakcímére küldik ki és az adósnak 15 napja van ún. ellentmondással élni a közjegyzőnél, azaz vitatni a követelést. Ebben az esetben az ügy bíróság elé kerül. Ha viszont valaki nem mond ellent, akkor a fizetési meghagyás jogerőssé, a végrehajtás pedig elkerülhetetlenné válik.

Gyakran tapasztaljuk azonban, hogy az ügyfeleink csak évekkel később szereznek tudomást egy követelésről.

Van még jogi lehetőség

Ha a fizetési meghagyás “kézbesítési fikció” alapján válik jogerőssé, ahogy az ügyfelünk esetében is történt, még egyszer lehetőség nyílik ellentmondással élni az eljárás során. Ennek viszont már ára van. Ilyenkor a végrehajtó által küldött végrehajtási lap kézbesítésétől számított 15 napon belül lehet ellentmondással élni, de ezzel egyidejűleg igazolni kell, hogy az adós a végrehajtónak megfizette a végrehajtást kérő által, a végrehajtás során előlegezett költségeket. Ha a költségek megfizetése vagy annak igazolása elmarad, a fizetési meghagyást kibocsátó közjegyző az ellentmondást elutasítja és a végrehajtási eljárás akadálytalanul folytatódik tovább.

Fontos a postai küldemények átvétele és az ellentmondás

Ügyfelünk időben fordult hozzánk és az ellentmondásnak köszönhetően a vele szemben elrendelt végrehajtási eljárást megszüntették. Ezt az eredményt az ügyféllel való együttműködés nélkül nem értük volna el. Ezért fontosnak tartjuk hangsúlyozni az Utcajogászhoz forduló személyek számára, hogy mindig vegyék át a hivatalos iratokat és az ügyre vonatkozó iratokkal együtt mielőbb keressenek fel minket  személyes félfogadásunkon a Blaha Lujza téren péntek délutánonként 15 és 17 óra között vagy küldjék meg azt az utcajogasz@gmail.com címre.

Previous
Previous

NAIH: Mind a végrehajtói karnak, mind pedig a végrehajtóknak meg kell felelniük az átláthatóság követelményének

Next
Next

2:0 az Utcajogász javára a Kincsem Parkban