Módosítanák a végrehajtási törvényt

Múlt héten az Alkotmánybíróság - háromszori tanácskozás után - egyetlen számjegyre hivatkozva, formai okokból utasította vissza azt az indítványt, amellyel a Fővárosi Törvényszék fordult hozzá egy folyamatban lévő végrehajtási ügy kapcsán. Az e hét kedden Semjén Zsolt által benyújtott módosító javaslat kivenné a végrehajtási törvényből az adós alapvető jogait sértő szabályt. 

A végrehajtási törvény jelenleg hatályos szabályai szerint a felek nem kérhetnek költségkedvezményt a szakértői díjelőleg megfizetésére, ha sérelmezik, hogy az árverés előtt álló ingatlan felmérésénél a végrehajtó túl alacsony becsértéket állapított meg. Ha a szakértői díjelőleg (jelentős) összegét nem helyezik letétbe, a bíróság hivatalból visszautasítja a kérelmet. A Fővárosi Törvényszék emiatt az Alkotmánybírósághoz fordult, mivel álláspontja szerint sérül az adós jogorvoslathoz való joga azáltal, hogy pusztán azért nem bírálja el a kérelmét a bíróság, mert nincs elég pénze. Az Utcajogász az indítványt kiegészítő beadvánnyal támogatta. Az Alkotmánybíróság nem vizsgálta érdemben, hanem formai okokra hivatkozással visszautasította a kérdést. A most benyújtott törvényjavaslat hatályon kívül helyezné a Fővárosi Törvényszék, illetve az Utcajogász által alaptörvény-ellenesnek tartott szabályt. Így az Alkotmánybíróságnak már nem kell állást foglalnia a kérdésben akkor sem, ha a Fővárosi Törvényszék ismételten benyújtja az indítványt.

A javaslat módosítaná a végrehajtás alól mentes összeghatárt is. Az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege helyett - a végrehajtás alól a 60 ezer forintot meg nem haladó összeg lenne mentes, valamint megemelnék azt az összeghatárt is, amely felett korlátlanul letiltható a jövedelem.

A öregségi nyugdíjminimum 14 éve változatlan összege 28.500 forint, aminél több a módosítással bevezetni tervezett 60 ezer forint. Az összeg megemelése - a megváltozott piaci viszonyokra tekintettel - már jó ideje időszerű volt, az alkalmazott módszer azonban nem megfelelő. Az öregségi nyugdíjminimum összege - mivel azt kormányrendelet határozza meg - a mindenkori kormány akaratának megfelelően rugalmasan változtatható. Azáltal, hogy nem az öregségi nyugdíjminimum összegét változtatják meg, hanem cserélik a törvény szövegét egy fix módon meghatározott összegre, elveszti rugalmasságát a rendelkezés. Amennyiben változtatni kívánnak ezen az összegen a jövőben, az minden esetben a végrehajtási törvény módosítását igényli majd.   

Az, hogy a végrehajtási törvény meghatározza az adós havi jövedelmének azt a szintjét, amely a végrehajtás alól mentes, azt a célt szolgálja, hogy az adós rendelkezése alatt maradjon egy akkora minimumösszeg, amely a létfenntartáshoz szükséges, azaz amely a megélhetését - az adott hónapban - biztosítja. Kérdéses, hogy havi 60 ezer forint elegendő-e a jelenlegi árak és a növekvő infláció mellett az adós alapvető szükségleteinek kielégítésére.

Previous
Previous

A koldulás nem szabálysértés, hanem bizonyos esetekben a túlélés egyetlen lehetősége

Next
Next

Árverés: 2 év után érdemes kérni a becsérték újbóli megállapítását