Lejárt bérleti szerződések és a moratórium: A Végrehajtói Kar javította honlapját

Megkeresésünk hatására a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar javította a honlapján található téves tájékoztatást, így már világos, hogy a lejárt idejű bérleti szerződéssel rendelkezőket is védi a kilakoltatási moratórium.

2022. február 28-án fordultunk hivatalos úton a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) Hivatalához, mivel a testület honlapján található “Gyakran ismételt kérdések” aloldal téves tájékoztatást adott a kilakoltatási moratóriummal kapcsolatban. 

A MBVK honlapja szerint kilakoltatási moratórium védelme nem illette meg azokat a lakókat, akiknek a határozott idejű bérleti szerződése lejárt és a bérbeadó a szerződés lejártát követő 60 napon belül kérte a lakás gyorsított eljárásban való kiürítését. A gyorsított eljárás ugyanis ilyen esetben az önkényes beköltözőkre vonatkozó szabályok szerint történik. 

A Végrehajtási törvény 183/A. § (2) bekezdése szerint viszont ezekben az eljárásokban is alkalmazni kell a moratóriumot és a lakás a moratórium szempontjából nem minősül önkényesen elfoglalt lakásnak.

2022. március 29-én a MBVK válaszolt megkeresésünkre és levelében elismerte, hogy a honlapon lévő tájékoztatás javításra szorul. A MBVK egyben kifejezte:

“A Kar kiemelt feladatának tekinti a hozzá forduló ügyfelek tájékoztatását, ezért amennyiben a végrehajtáshoz kapcsolódó egyéb észrevételük, kérdésük lenne, a jövőben is készséggel állunk rendelkezésükre.”

Az Utcajogász Egyesület üdvözli a MBVK pozitív válaszát és különösen értékesnek tartja a testület szakmai párbeszédre való nyitottságát, amely nyitottság sajnos egyre inkább kivételesnek tekinthető a közhatalmi szervek körében.

Previous
Previous

Az Utcajogász álláspontja a BKV járatán tanúsított megalázó bánásmód ügyében

Next
Next

Betegség esetén és családoknak járó szociális ellátásokról tartottunk előadást