A XV. kerület csak pénzért adna közadatokat - Perelünk!

Az Utcajogász pert indított a fővárosi XV. kerület önkormányzata ellen, mivel az csak költségtérítés megfizetése ellenében lett volna hajlandó kiadni közérdekű adatokat.

2020 novemberében számos fővárosi kerületi önkormányzathoz nyújtottunk be közérdekű adatigénylést, hogy megismerhessük az önkormányzatok lakáskiadási gyakorlatát. Az adatigényléseket TranspaRent projektünk keretében dolgoztuk ki és küldtük meg az önkormányzatoknak. 

A TranspaRent projekt célja, hogy a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok bérlakásokkal történő gazdálkodását, a döntési mechanizmusokat és a szabályozás minőségét vizsgálva egységesebb, jogszerűbb és átláthatóbb lakáspolitika kialakítására tegyen javaslatot. 

Annak ellenére, hogy az adat-igénylésünket a legtöbb megkeresett önkormányzat határidőben megválaszolta, a XV. kerület kizárólag 53.968 Forint megfizetése esetén lett volna hajlandó megválaszolni azokat a kérdéseket, amiket más önkormányzatok határidőben és ingyen kiadtak az Utcajogász aktivistái számára. 

Az önkormányzat állítása szerint azért kell pénzt fizetni az adatokért, mert azok “előállítása” alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár. 

Az Utcajogász szerint az igényelt közérdekű adatok olyan módon vannak az önkormányzat kezelésében, hogy azok kiadása nem jelenthet aránytalan munkaterhet az önkormányzat számára. Ha pedig valóban 40 munkaórát, azaz egész teljes munkahetet jelentene a kérdések megválaszolása, az azt jelentené, hogy az önkormányzat hanyag módon kezeli a lakásgazdálkodási adatait.

Dietz Henrietta utcajogász elmondta: “sajnáljuk, hogy bár az önkormányzattal az együttműködést kerestük, csak peres úton tudjuk érvényesíteni a közérdekű adatokhoz való hozzáférés alapjogát.”

Az adatper perfelvételi tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon lesz 2021. szeptember 17-én 12:00-kor a 381. tárgyalóban.

A kép forrása: https://15.kerulet.ittlakunk.hu/holmi/legfontosabbak/budapest-fovaros-xv-kerulet-rakospalota-pestujhely-ujpalota-onkormanyzata

Previous
Previous

Jelentkezz utcajogásznak!

Next
Next

Ab-hez fordultunk a méltóságsértően alacsony öregségi nyugdíjminimum miatt