Izgalmas és hasznos hétvégét töltöttünk a Menedékház Alapítvány munkatársaival

Még januárban keresett meg minket a Menedékház Alapítvány egyik munkatársa, szakmai támogatást kérve rehabilitációs programban résztvevő ügyfeleik jogi ügyeinek intézéséhez.

A rehabilitációs program célja olyan emberek foglalkoztatása, akik valami miatt (egészségi állapotuk, mentális problémáik, vagy akár a hajléktalanságból fakadóan) régóta nem dolgoznak. Jellemzően hosszabb időn át éltek közterületen, sokuk egészsége jelentősen megromlott, és korukat tekintve is hátrányt szenvednek az elsődleges munkaerőpiacon. A program lehetőséget teremt számukra egy közösségben, hasznos időtöltéssel nagyobb önbecsülésre szert tenni és egymás támogatása által erősebbé válni. Ezeknek az embereknek jogi segítségre általában az adósságkezelés, szociális ellátások igénybevétele területén van szükségük. Az egyik legnagyobb előnyt és ezzel együtt a legnagyobb problémát is jelenti ugyanis, hogy a program révén olyan emberek jutnak (újra) rendszeres, bejelentett jövedelemhez, akik ezt akár évtizedekig is nélkülözték. Sokuk már mélyszegénységben született, nőtt fel, vagy állami gondozott volt. A túlélés közben a hosszabb távú tervek és a következmények mérlegelése nem éppen prioritás, így vannak olyanok is, akik évek, évtizedek alatt rengeteg adósságot halmoztak fel különböző módokon. A Menedékház Alapítvány munkatársai szerették volna bővíteni jogi ismereteiket az érintett területen, ezért is keresték meg az Utcajogászt.

Szó szót követett és egy online megbeszélést követően arra jutottunk, hogy a legjobb lenne, ha egy hétvégén, személyes képzés keretében beszélnénk át azokat a leggyakrabban előforduló jogi témákat. 

A járvány miatt elég hosszú időt kellett várni a képzés megtartására, de a hétvégén végre sikerült egybe gyűlni és egy remek hangulatú esemény keretében néhány órát együtt tölteni az Auróra Közösségi Ház kertjében, a szabad levegőn. A kert használatának lehetőségét ezúton is köszönjük az Aurórának! A képzésen szó volt arról, hogy milyen jogi eszközökkel lehet megpróbálni humánusabbá tenni egy végrehajtási eljárást, hogyan lehet fellépni a jogtalan követelések ellen, mit lehet tenni, ha valakinek visszaélnek a személyes adataival, illetve milyen fontosabb szociális ellátások vannak és jogtalan elutasítás vagy visszafizetési kötelezettség előírása esetén milyen jogorvoslati lehetőségeket lehet igénybe venni. 

Úgy gondoljuk, hogy a képzés nagyon hasznos volt és nagyon sokat tanultunk egymástól. A személyes találkozás nagyon inspiráló volt és beszéltünk a további együttműködés lehetőségeiről is. 

Previous
Previous

Vélemény az állami és önkormányzati lakások elidegenítésére vonatkozó törvényjavaslatról

Next
Next

Az Utcajogász Egyesület állásfoglalása az állami és önkormányzati lakások elidegenítésére vonatkozó törvényjavaslatról