Meddig tart a kilakoltatási moratórium? Titeket kérdezünk

Az elmúlt hónapokban sokan fordultatok hozzánk azzal a kérdéssel, hogy meddig is tart a kilakoltatási moratórium. A kormány által kiadott veszélyhelyzeti jogszabályok gyakran ellentmondásosak, ezért többféle számítási módszerrel, dátummal is találkoztunk ügyfeleink vagy éppen végrehajtók részéről.

A kormány május 5-én újabb kormányrendeletet adott ki a moratórium meghosszabbításáról, ezzel pedig újabb számítási feladat elé nézünk. 

Nyilvánvaló, hogy a moratórium időtartama elsősorban attól függ, hogy mikor ér véget a veszélyhelyzet. Akkor sem egyértelmű azonban, hogy meddig tart a kormányrendelet által adott védettség, ha feltételezzük, hogy a veszélyhelyzet május 23-ig tart.

A jogszabály értelmezése kapcsán levélben fordultunk az Igazságügyi MInisztériumhoz. 

Amíg azonban a minisztérium megküldi a válaszát, szívesen fogadjuk a ti számításaitokat is. Ha van ötleted, hogy hogy kell értelmezni a jogszabályt, küldd meg nekünk e-mailen az utcajogasz@gmail.com címre legkésőbb 2021. május 17-ig, hétfőig. 

A válaszadóknak választásuk szerint Utcajogász-kitűzőt vagy maszkot adunk ajándékba!

A jogszabály szövege így szól:

A Kormány 229/2021. (V. 5.) Korm. rendelete az ingatlanok árverezésére és kiürítésére a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó eltérő intézkedésekről 

A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 51/A. §-ára, a 3.  § tekintetében az  Alaptörvény 53.  cikk (3)  bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a  koronavírusvilágjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény 2. § (1) bekezdése szerinti országgyűlési felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 

1. A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról 

1. § (1) A  veszélyhelyzet megszűnéséig ingatlan kiürítése iránt, azzal összefüggésben intézkedni, valamint ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt foganatosítani a  veszélyhelyzet megszűnését követően lehet azzal, hogy az intézkedés, eljárási cselekmény lefolytatására, a halasztásra, a jegyző értesítésére vonatkozó határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon újrakezdődik. 

(2) A  végrehajtó a  természetes személy adós lakóingatlanának árverezése iránt – az  ingatlan árveréséről szóló hirdetmény közzététele iránt – legkorábban a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon intézkedhet.

(3) A  végrehajtó a  természetes személy adós lakóingatlanának folyamatos árverezése iránti hirdetménye kapcsán a  lakóingatlanra érkező vételi ajánlatot tenni kívánó árverező felhasználói nevének és jelszavának aktiválása iránt legkorábban a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon intézkedhet. 

2. Záró rendelkezések 

2. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba. 

(2) A 3. § az e rendelet kihirdetését követő tizenötödik napon lép hatályba. 

3. § (1) A  Kormány e  rendelet hatályát a  koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja. 

(2) Ez a rendelet 2021. május 23-án hatályát veszti. 

4. § E rendelet rendelkezéseit az e rendelet hatálybalépésének napján folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell. 

Orbán Viktor s. k., miniszterelnök

Previous
Previous

Az Utcajogász Egyesület állásfoglalása az állami és önkormányzati lakások elidegenítésére vonatkozó törvényjavaslatról

Next
Next

Célba ért a törvényjavaslatunk: meghosszabbodik a kilakoltatási moratórium