Ombudsman: Szükség van a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására!

Az alapvető jogok biztosa 2021. április 29-én közzétett közleménye szerint a belügyminiszterhez és a igazságügyi miniszterhez fordult a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása érdekében.

Jelenleg hatályos szabályok szerint a kilakoltatási moratórium 2021. május 4-én, kedden lejár. Ez azt jelenti tehát, hogy a hagyományos téli kilakoltatási moratórium a járvány miatt mindössze négy nappal hosszabbodik meg.

Miután a járványveszély továbbra is fennáll, az alapvető jogok biztosa a miniszterekhez fordult azért, hogy kezdeményezzenek jogszabály-módosítást. A biztos közleménye szerint:

"Pandémiás helyzetben számos magánszemély és család fokozottan nehéz helyzetbe kerül, amely munkájukat, megélhetésüket, így lakhatásuk biztonságát is veszélyeztetheti. A járványhelyzet káros gazdasági hatásainak mérséklése a társadalom széles rétegeit érintő gyors és határozott szociális intézkedéseket igényel. E körben kiemelt figyelmet szükséges fordítani azoknak – köztük gyermekes családoknak – a helyzetére, akik – jogalkotói intézkedés hiányában – az elkövetkező hetekben a folyamatban lévő végrehajtás miatt elveszítenék a lakhatásukat. (...) A kilakoltatási moratórium fenntartása a járványveszély időszakában nemcsak a végrehajtás alá vont adósok és közvetlen lakókörnyezetük védelmét szolgálja, hanem össztársadalmi érdek is."

Az Utcajogász Egyesület üdvözli a alapvető jogok biztosának kezdeményezését.

Kép forrása: http://www.kitervezte.hu/epuletek/kozepulet/kozigazgatasi-es-igazsagugyi-miniszterium-budapest

Previous
Previous

Célba ért a törvényjavaslatunk: meghosszabbodik a kilakoltatási moratórium

Next
Next

Hajdúhadház: tömeges kilakoltatások